sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

T-paita Marimekon trikoosta- vinkit puuvillatrikoolle & neulatietoutta.

Haasteena on ollut Marimekon trikoon ommeltavuus, lähinnä saumoihin tulevat reijät. Fb:n ompeluelämää ryhmässä sain apuja Kirsi Katjas-Pimiältä ( blogi PuuhakasPaja ) käyttää microtex neuloja kokoa 70. Tikastasta kävin neuloja pari paketillista hakemassa.


Laitan nyt tähän vähän muutenkin itselleni muistiin "neulatietoutta" ala Kirsi / fb ompeluelämää- ryhmä.

"JERSEY neula on tarkoitettu neuloksille, kuten siis vaikka nää puuvillaneulokset (murut, majapuut jne), ehkä myös tietyt joustofroteet ja sekoite velourit ja STRETCH neulat joustaville kuten elastaanitrikoot, joustocolleget jne missä elastaania mukana. Eli vaikka molemmat on pallokärkiä, niin siinä kärjen pallon jyrkkyydessä on se ero, etä toinen on niin paljon tylpempi pallo (jersey) että se rikkoo tiiviiden neuloksien (trikoiden) langat. "retsineulassa" kärki on pallosta huolimatta terävämpi ja menee lankojen välistä sujuvammin."     
"Ompelukoneessa jatkuvasti kiinni tuollai mikrokuituneula, yleensä 70.Mä vetelen sillä kaiken, se menee paksuunkin unelma hyvin, kun se neula on niin ohut eli kone ei joudu väkisin painamaan isoa paksua neulaa voimalla paksun läpi (paksu on siis vaikka vetoketjun yläpää, kun hupun sauma piilotettu kaitaleella) Ainoa huono puoli mitä huomasin, on että 60:llä tekee mun kone hyppytikkiä tosi paksuihin kohtii, eli se pääsee vääntymään."
"100% puuvillatrikoon ompeluun kannattaa kokeilla mikrokuituneuloja eli mahdollisimman teräviä."
" Ei saa sekoittaa NEULATYYPPIÄ ja KÄRKITYYPPIÄ! Neulatyyppi on tuo 130/705, joka tarkoittaa sitä neulan yläosaa mistä neula kiinnitetään koneeseen. Kärkityyppejä on mikrotex (H-M) jersey, stretch, suk, ses jne jne jne... ELI jos koneeseen käsketään laittamaan neula jonka tyyppi on 130/705, niin kysessä on neula, jonka yläosa on päältä katsottuna D.n mallinen, (takaa littana neulan yläosa) Tämä on se "tavallinen ompelukoneneula" joka sopii nykyjään suurimpaan osaan myös saumureita. Se kärki valitaan materiaalin mukaan. LISÄKSI on hax ja elx, jotka kertoo sen millainen neula on neulansilmän yläpuoleleta neulan takaa."
" Neula jossa lukee 130/705 HAxSP niin kyseessä on neula, jossa on "normaali D kanta, HA kertoo sen , että neulan silmän yläpuolella on pieni "pallo" joka nappaa langan helpommin alhaalta ylös ja SP joka tarkoittaa Super stretch "
 

 Tässä vielä kuva Organ needels sivuilta:


No, niin ja sitten koe paitaan, jolle ensin kävi näin. Hyvää päivää vaan. Ompelin etukappaleesta hihan :/


Ihan paita siitä kuitenkin tuli.

Paita lähtee nyt testaukseen ja kovaan kulutukseen. Tuleekohan reikiä? Saumat näyttävät tosi hyviltä. Koetilkkua vanutin ja pesin oikein kunnolla. Ei reikiä :D

2 kommenttia:

  1. Kaunis t-paita! Ja lohduttava tuo eka kuva t-paidasta :D itse ihmettelin yks päivä kans miten paita näytti niin kummalliselta. Sama vika oli :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Juu, joskus sitä vaan innostuu liikaa ja "antaa-vaan-mennä" :)

      Poista

Kiitokset kommentistasi!