sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Imelletty perunalaatikko on pakko tehdä itse!

On jokajouluinen Must Itse Tehtynä. Tavoitteena on joka joulu äidin ja isoäidin tekemä makea ja samettisen pehmeän kiiltävä laatikko. Pitoa ei lajikkeena löytynyt paikallisesta citymarketista,joten täytyy tyytyä tällä kertaa Rosamundaan. Lajikkeen tulee olla mahdollisimman tärkkelyspitoinen; pidolla se olisi ollut liki 20%...rosamundalla vain vajaa 16%-kokeiluksi menee.
Tuuvingissa on muistettava seuraavat säännöt:
1. Perunalajike.
2. Keitä kuorineen ja kuori kuumina (ei suolaa). Jäähdytä (75 ast) ja lisää jauhot.
3. Immellytä uunissa yli 50, mutta alle 75.Mielellään koko yö (älä siis lisää tässä vaiheessa voita!) Itse valvon lämpötilaa kinkunpaistomittarilla n. 55 astetta.
4. Lisää imeltymisen jälkeen voi,maito ja suola ja paistaminen onkin helppo juttu. Muista kuitenkin täyttää astia vain puolilleen!!!

Huomenna Tuuvingin tekoon! Nyt pari piparia ja glögiä <3
Päivitys Tapaninpäivänä: Pitoa ei löytynyt kaupasta ja käytin siis Rosamundaa...ei imeltynyt lainkaan niin hyvin kuin Pito, mutta hyvin maistui ! Ensi vuonna siis: Pitoa sen olla pitää!

 

1 kommentti:

  1. Tuuvingissa on muistettava seuraavat säännöt:
    1. Perunalajike. Osa valmistaa jauhoisista perunoista ja osa kiinteistä perunoista. Kaikki lajikkeet imeltyy!
    2. Keitä kuorineen ja kuori kuumina (ei suolaa). Jäähdytä (75 ast) ja lisää jauhot. Voit myös kuoria raakoina ja keittää vähässä suolattomassa niukassa määrässä vettä ja soseuttaa suoraan keittoveteen. Jäähdytetään noin 74-76 asteiseksi ja jauhot lisätään jäähdytettyyn soseeseen sekoittaen. Lisää tarvittaessa tilkka 74-76 asteista vettä. Vesi nopeuttaa imeltymistä - kuiva tönkkösose ei aina edes imelly.
    3. Immellytä 65-70 asteisessa uunissa. Aalle 75 asteen. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Yleensä noin 3 tunnin imeltymisaika antaa sopivan makeuden. Pitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta. Uunin lämpötilan voi varmistaa uunin lämpömittarilla.
    4. Lisää imeltymisen jälkeen voi,maito ja suola ja paistaminen onkin helppo juttu. Muista kuitenkin paistaa aluksi 200-210 asteisessa uunissa. kun pintaan muodostuu väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Näin voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista 2-3 tuntia.

    VastaaPoista

Kiitokset kommentistasi!